Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duhový Pride dnes ovládl Bratislavu, policie byla na nohou

Bratsilava, Slovensko
Bratsilava, Slovensko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Ve slovenské metropoli se dnes konalo shromáždění osob jiné než heterosexuální orientace (LGBT), dorazilo několik stovek lidí. Zastánci tradiční rodiny svolali na jiné místo v Bratislavě vlastní průvod.

Slovensko na rozdíl například od Česka nezavedlo institut registrovaných partnerství osob stejného pohlaví. LGBT komunita dlouhodobě upozorňuje na nedostatečnou právní úpravu párů, které na Slovensku nežijí v manželském svazku.

Sedmý ročník festivalu Duhový Pride, do jehož programu organizátoři zařadili i průvod ulicemi Bratislavy, provázela přísná bezpečnostní opatření. Policie nasadila do akce řadu strážníků, zábrany i obrněný transportér. Zájemci o účast na shromáždění, jehož začátek poznačil déšť, se před vstupem na náměstí museli podrobit bezpečnostní prohlídce.

"Stále jsme se nepohnuli v otázce zrovnoprávnění LGBT osob. Věřím, že tato akce zvýší naší viditelnost," řekla z podia organizátorka festivalu Diana Pruchnerovičová.

"Ochrana základních práv a svobod párů naráží na různé překážky. Ignorování takovýchto párů je neakceptovatelné. Když dvě lidské bytosti žádají ochranu svého partnerského vztahu, s tím bychom na Slovensku neměli mít problém," řekla slovenská ombudsmanka Mária Patayková za potlesku davu.

Veřejnou ochránkyni práv za podporu festivalu a za její účast na akci opakovaně kritizovala koaliční strana SNS, která před více než týdnem vyvolala vládní krizi vypovězením koaliční smlouvy. SNS se kvůli podpoře festivalu ze strany veřejné ochránkyně práv rovněž dostala do sporu s další koaliční stranou Most-Híd, která Patakyovou do funkce navrhla. Podle místopředsedy SNS Jaroslava Pašky tak dochází k novému, zásadnímu ideologickému konfliktu v koalici.

SNS se v prohlášení vyslovila pro to, aby se mateřství a rodinná politika staly prioritou vlády a že Slovensko místo podpory "někdy zvláštních projevů sexuálních menšin" potřebuje novou koncepci demografické politiky.

Zastánci tradiční rodiny svolali do Bratislavy vlastní průvod pod heslem "Rodina je úžasná a výjimečná, protože děti jsou naše budoucnost, máma a táta navždy, není nič lepšího pro děti, hrdi na rodinu".

Témata:  homosexuálové SR Bratislava Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy