Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanadský premiér: Vstup bez povolení do Kanady není výhodou

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Ottawa - V červenci přišlo přes hranici do Kanady 3100 migrantů, zatímco v červnu jich bylo něco přes 880. Liberální kanadský premiér Justin Trudeau dnes řekl, že dostat se do Kanady "proti předpisům" nikomu nepřinese žádnou výhodu.

"Kanada je otevřená a vstřícná. Ale říkám jasně, jsme také země práva. Není žádnou výhodou vstoupit do Kanady proti předpisům. Máme zde přísná imigrační a celní pravidla, která budeme uplatňovat. Nepochybujte o tom," řekl dnes před novináři premiér po jednání s předsedou irské vlády Leo Varadkarem.

V červenci přišlo přes hranici do Kanady 3100 migrantů. Všichni požádali o uprchlický status a byli zadrženi. Naprostá většina z nich směřovala do frankofonní provincie Quebec. Jsou mezi nimi především Haiťané, kteří se obávají dopadu imigrační politiky prezidenta Donalda Trumpa.

V Quebeku to vyvolává bouřlivou reakci. Ve městě Quebec se dnes konají shromáždění krajně pravicových skupin a také zastánců uprchlíků.

Trudeau přitom v lednu přivítal uprchlíky. Trump tehdy oznámil pozastavení příjmu uprchlíků a omezení vstupu lidem z několika zemí s muslimským obyvatelstvem. Trudeau tehdy na twitteru napsal: "Kanaďané vítají ty, kdo utíkají před pronásledováním, terorem a válkou. Naší silou je rozmanitost. Vítejte v Kanadě."

Témata:  Justin Trudeau Kanada uprchlíci

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy