Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Emisní skandál ohrožuje německou ekonomiku

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Podle pravidelné měsíční zprávy spolkového ministerstva financí je emisní skandál rizikem pro největší evropskou ekonomiku. Automobilový průmysl je největším vývozcem z Německa. Poskytuje zhruba 800.000 pracovních míst.

Ministerstvo označilo skandál Dieselgate, který vypukl před téměř dvěma lety, za hrozbu pro Německo, spolu s rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii a ochranářskou obchodní politikou Spojených států.

"Rizika spojená s tím, jakou podobu bude mít brexit, a s budoucí obchodní politikou USA zůstávají," uvedlo ministerstvo. "K tomu by takzvaná dieselová krize měla být klasifikována jako nové riziko pro německou ekonomiku, i když dopady v tuto chvíli není možné vyčíslit," dodalo.

Německou ekonomiku ve druhém čtvrtletí táhly hlavně výdaje domácností a státu. Hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta. Naopak slabší zahraniční obchod zpomalil růst, protože vývoz rostl výrazně méně než dovoz.

Ministerstvo dodalo, že očekává, že průmyslový sektor bude pokračovat v rozmachu také ve třetím čtvrtletí, což ukazují indikátory zakázek a nálady podnikatelů. Dieselová krize by však mohla vrhnout stín na výhled růstu vzhledem k důležitému postavení automobilového průmyslu.

Témata:  dieselgate automobilový průmysl Německo Volkswagen

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy