Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká a jihokorejská armáda zahájily společné vojenské cvičení, KLDR mluví o provokaci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Soul - Spojené státy a Jižní Korea dnes zahájily společné vojenské cvičení, které potrvá do 31. srpna. Zahrnuje i simulace, které mají obě země připravit na případnou válku s jaderně vyzbrojenou Severní Koreou. Manévry každoročně vyvolávají rozhořčení KLDR.

Společné manévry jsou počítačově simulované obranné cvičení, které je pořádáno každé léto. Nyní se jich účastní 17.500 amerických a 50.000 jihokorejských vojáků. Obě země zdůrazňují, že se jedná o obranné cvičení, KLDR je ale považuje za nácvik k invazi.

"Není v žádném případě úmyslem zvýšit tímto cvičením vojenské napětí na Korejském poloostrově. Tyto manévry se konají každoročně a mají obrannou povahu," řekl jihokorejský prezident Mun Če-in. "Severní Korea by neměla (cvičení) zneužít jako záminku k novým provokacím," dodal.

Manévry nezahrnují ostrou palbu, přesuny tanků či jakýkoli jiný nácvik boje v terénu, uvedla agentura AP. Během cvičení důstojníci místo toho sedí u počítačů a nacvičují, jak vést bitvu.

V neděli severokorejská média označila letošní manévry za "lehkomyslný krok, který by mohl rozpoutat nekontrolovatelnou etapu jaderné války".

Témata:  U.S. ARMY Jižní Korea Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy