Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá AfD požaduje změnu německé azylové politiky, chce zřídit azylová centra v Africe

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Alternativa pro Německo (AfD), která se v zářijových volbách podle průzkumů zřejmě poprvé dostane do Spolkového sněmu, požaduje zřízení azylových center v severoafrických zemích, uzavření migrační trasy přes Středozemní moře nebo zvýšení rozvojové pomoci.

Dosavadní azylová politika vlády konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie vedla k nárůstu kriminality, většímu nebezpečí terorismu nebo přetížení vzdělávacího systému a správních soudů. Na tiskové konferenci v Berlíně to dnes řekli volební lídři AfD Alexander Gauland a Alice Weidelová.

"Politika vlády z našeho pohledu nenabízí vůbec žádná dlouhodobá a udržitelná řešení a koncepty pro tyto problémy," je přesvědčena Weidelová. Zároveň je podle ní dosavadní politika hluboce nehumánní, protože těm nejchudším, kteří si nemohou zaplatit cestu do Evropy, vůbec nedává šanci na azyl.

Alternativa pro Německo proto navrhuje zřízení center přímo v zemích původu běženců, kteří by tam rovnou mohli požádat o azyl. Úspěšné žadatele by pak přijaly evropské země, které k tomu budou ochotné. Ve střednědobém horizontu by podle AfD měly vznikat přímo v regionu původu běženců chráněné oblasti, v nichž uprchlíci mohou přečkat, dokud v jejich zemi neskončí konflikt.

Další centra, do nichž by se vraceli migranti plující do Evropy z Libye, by zase podle Weidelové měla vzniknout v dostatečně stabilních zemích severní Afriky, jako je Maroko, Alžírsko nebo Tunisko.

AfD navrhuje také změnu komunikační politiky Evropské unie. "Musí se dát jasně najevo, že plavba přes Středozemní moře, která je velmi nebezpečná, se už nevyplatí a že lidé budou vraceni," uvedla. Pokud se nadále nebude dařit chránit vnější hranice EU, musí podle ní být Německo připraveno zahájit kontroly na vlastních hranicích.

Témata:  AfD volby v Německu uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy