Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brigitte Macronová dostala oficiální reprezentativní roli, státní peníze ale nedostane

Brigitte Macronová a Emmanuel Macron
Brigitte Macronová a Emmanuel Macron
Foto: Facebook Emmanuel Macron

Paříž - Manželka francouzského prezidenta Brigitte Macronová dostala oficiální reprezentativní roli v Elysejském paláci, peníze však od státu pobírat nebude.

Prezident Emmanuel Macron během předvolební kampaně prohlašoval, že chce první dámě dát zvláštní status a právo na vlastní rozpočet. Prezidentská kancelář v reakci na protesty od toho upustila. Slíbila ale, že objasní pozici Macronové a finance, které bude mít k dispozici.

Tato reprezentativní role není placená ani dotovaná zvláštním rozpočtem, píše se v prohlášení Elysejského paláce. "Nejedná se o právní status, ale o povinnosti, které se týkají pouze Brigitte Macronové po dobu mandátu Emmanuela Macrona," upřesnil tým první dámy.

Začátkem srpna byl ve Francii přijat zákon, který zakazuje ministrům a členům parlamentu zaměstnávat rodinné příslušníky. Ve Francii neexistují žádné normy, které by definovaly činnost manželky hlavy státu nebo přidělovaly pro tento účel finance.

Partnerky francouzských prezidentů mají už dlouhá léta k dispozici několik asistentů a osobní strážce. Například mzdy pro tým kolem bývalé partnerky Françoise Hollandea Valérie Trierweilerové za rok 2013 činily 400.000 eur (10,43 milionu Kč).

Témata:  Brigitte Macronová Francie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy