Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýnský Big Ben čeká oprava, odmlčí se na čtyři roky

Londýn, řeka Temže a sídlo senátu a parlamentu
Londýn, řeka Temže a sídlo senátu a parlamentu
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn - Po dvanácti úderech se dnes v poledne místního času (13:00 SELČ) na čtyři roky odmlčel slavný Big Ben. Zvon, který je naladěn na tón E a jehož údery dosahují intenzity zvuku 118 decibelů, se bude ozývat jen výjimečně, například na Nový rok.

Od roku 1859, kdy byl Big Ben uveden do provozu, to bude nejdelší pauza, během níž se Londýňané a turisté budou muset obejít bez tohoto ikonického zvuku metropole.

Proti čtyřleté odmlce se ohradili i někteří zákonodárci a Big Bena při tom označili za důležitý symbol britské demokracie. Přejí si, aby byl harmonogram oprav urychlen. Labouristický poslanec Stephen Pound neskrývá svou skepsi a nemyslí si, že se opravy hodin a věže stihnou do roku 2021: "Už jste někdy slyšeli o nějakém vládním projektu, který byl dokončen podle harmonogramu a vešel se do rozpočtu?"

O původu názvu Big Ben kolují dvě teorie. Podle první z nich se zvon jmenuje podle Benjamina Halla, inženýra, který sestrojil hodiny na věži Westminsterského paláce. Podle druhé teorie tak byl zvon pojmenován na počest Bena Caunta, boxera těžké váhy, který žil v 19. století, napsala agentura AFP.

Ikonický zvuk z věže Westminsterského paláce nebude jediným britským symbolem, který zmizí. Britská telekomunikační společnost BT minulé úterý oznámila, že nechá sešrotovat 20.000 telefonních budek, napsal list The Guardian. Za posledních deset let kleslo jejich užívání o 90 procent a jejich provoz vyjde BT ročně na 6 milionů liber (171,5 milionu Kč). Přesto se z nich ale uskuteční na 33.000 hovorů denně.

Témata:  Londýn Velká Británie

Související

Aktuálně se děje

8:11

Josef Zíma v nemocnici. Lékaři kvůli němu svedli velký tříměsíční boj

Nejen Jiřinu Bohdalovou. Zdravotní problémy potkaly i dalšího slavného českého devadesátníka. Legendární zpěvák Josef Zíma skončil v nemocnici kvůli problémům s nohou. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy