reklama

Napsala to dnes agentura Reuters. Zdroj Elysejského paláce řekl, že se Macron chystá navštívit země, které "přičítají největší význam svému evropskému ukotvení".

Zdroj současně odmítl tvrzení, že se Macron snaží vrazit klín mezi ty země střední a východní Evropy, které jsou nejvíce proti reformám zaměřeným na omezování sociálního dumpingu a platů vyslaných pracovníků a ty, které vidí možnost kompromisu. "Nejde tady o rozdělování kvůli lepší vládě," řekl tento zdroj novinářům při nedávném briefingu.

Náměstkyně polského ministra pro infrastrukturu Justyna Skrzydlová agentuře Reuters řekla, že Varšava věří, že "jednota a solidarita středoevropských zemí bude pokračovat".

Macronovo zvolení oživilo německo-francouzskou osu, ale v Polsku a Maďarsku vyvolalo obavy z "vícerychlostní Evropy", která by mohla omezit jejich vliv, finanční podporu a konkurenceschopnost.

Paříž si dlouho stěžuje, že země střední a východní Evropy získávají nespravedlivé výhody "sociálním dumpingem" levné práce. Podle Paříže vyslaní pracovníci s relativně nízkými platy ohrožují pracovní místa v bohatších zemích. Macron v této záležitosti najde vstřícný postoj u Rakušanů, kde vládní sociální demokraté tvrdí, že příliv pracovníků z Východu tlačí mzdy dolů.

Jiné země vyslaly signály, že jsou otevřené kompromisu a mohly by se připojit k novému unijnímu návrhu o vyslaných pracovnících. "Na jedné straně mi velmi záleží na spolupráci V4, ale životní prostor Slovenské republiky je Evropská unie," řekl slovenský premiér Robert Fico.

Macronovi poradci tvrdí, že francouzská diplomacie střední Evropu dlouho zanedbávala. "Čím dříve začne budovat tyto vztahy, tím více nahromadí politického kapitálu, který může později použít," citoval Reuters analytika společnosti Teneo Intelligence Antonia Barrosa.