Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po útocích ve Španělsku zůstává sedm osob v kritickém stavu, policisté zahájili výslechy

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Barcelona - Po útocích v Katalánsku zůstává v nemocnicích 46 zraněných, z toho sedm je v kritickém stavu. Před soudem v Madridu krátce po poledni začaly výslechy čtyř zadržených v souvislosti s atentáty.

Všichni čtyři podezřelí dostanou přidělené advokáty ex offo. Zřejmě nepožádají o tlumočníka, i když mohou, protože umí všichni španělsky. Před soud dnes mají přestoupit Idrís Úkábír, Muhammad Aallaa, Sálih Karíb a Muhammad Húlí Šamlál.

Jako první předstoupil Šamlál (21), který byl vážně zraněn při explozi minulou středu ve městě Alcanar, kde teroristé připravovali výbušniny pro větší útoky. Při manipulaci s nimi ale došlo k explozi, při níž dva teroristé zahynuli.

Před soudcem v Madridu má dnes stanout i Idrís Úkábír, na jehož doklady byla pronajata dodávka, s níž abú Jakúb útočil v Barceloně. Idrís Úkábír se už ve čtvrtek po zveřejnění své fotky v novinách šel sám přihlásit na policii, kde tvrdil, že mu bratr ukradl doklady. Jeho bratr Músá Úkábír (21) byl mezi pěticí útočníků, které policie zastřelila v noci ze čtvrtka na pátek ve městě Cambrils.

Před soudce má dnes předstoupit i Muhammad Aallaa (27), jehož bratr Saíd Aallaa byl rovněž zastřelen policií v Cambrilsu, a Sálih Karíb (34). Oba byli zadrženi ve městě Ripoll.

Katalánská policie na svých stránkách ve 13:00 SELČ zároveň varovala před falešným poplachem na letišti v Barceloně, podle policie šlo o zanechaný kufr, který už byl vrácen majiteli.

Témata:  teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí Španělsko terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy