Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci ve Švédsku protestují: Chcete nás deportovat? To není lidské

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Asi tisícovka lidí se o víkendu připojila k afghánské mládeži, která ve švédské metropoli protestovala proti vysídlení migrantů ze Švédska do Afghánistánu. Informuje o tom tamní verze serveru The Local.

Účastníci sobotní demonstrace vytvořili lidský řetězec na náměstí Medborgarplatsen ve Stockholmu, drželi při tom bílé listy papíru s červenými srdci. Osamělí mladiství uprchlíci už téměř dva týdny protestují a požadují, aby Švédsko zastavilo deportace do Afghánistánu. 

Nasisterna var på Medborgarplatsen och demonstrerade mot oss men vi visade dem kärlek och respekt .#Ungisverige pic.twitter.com/HyMuPPR3x9

— Mina (@Mina49595743) 19. srpna 2017

V otevřeném dopise generálnímu řediteli úřadu pro migraci (Migrationsverket) Mikaelovi Ribbenvikovi napsali: „Je Švédsko skutečně morální zemí, když říkáte Švédům, že nemají cestovat do Afghánistánu, protože je to nebezpečné, ale myslíte si, že je pro nás bezpečné tam žít? Není to lidské.“

Původně běženci uspořádali protest před budovou parlamentu Riksdag, pak ale bylo afghánští mladíci nuceni se přestěhovat se na náměstí Medborgarplatsen. Stalo se tak poté, co je 8. srpna napadli pravicoví extremisté.

„Můžete si vybrat a být pasivní, nebo ukázat váš postoj. A pokud jde o děti, je to snadná volba," uvedla pro agenturu TT 41letá novinářka a jedna z protestujících Frida Beckmanová.

Na opačné straně Medborgarplatsen se pak shromáždilo zhruba 100 protestujících, kteří byli svoláni facebookovou skupinou nazvanou „Stå upp för Sverige" tedy „Postavme se za Švédsko“. Křičeli hesla jako „Pryč se spodinou" a „Žádní Afghánci na našich ulicích". Podle policie ale mezi oběma stranami nedošlo k žádným konfrontacím.

Témata:  uprchlíci Švédsko Afghanistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy