reklama

Od začátku letošního roku tak Boko Haram vyslala na sebevražednou misi 83 dětí, včetně 55 dívek. Většině z nich bylo méně než 15 let. V jednom případě teroristé použili při sebevražedném atentátu mimino, které bylo připásáno k dívce. Loni Boko Haram vyslala na sebevražedné mise 19 dětí.

V posledních týdnech se četnost sebevražedných bombových útoků Boko Haram v severovýchodní Nigérii zvýšila. Podle agentury Reuters si atentáty od začátku července vyžádaly nejméně 170 lidských životů.

Skupina Boko Haram se dostala do hledáčku světových médií v dubnu 2014, kdy unesla více než 200 dívek z města Chibok. Přes 100 z nich koncem loňského roku a na jaře roku letošního skupina propustila. Podle expertů za to ale od nigerijské vlády dostala tučné výpalné, které použila k rekrutování nových bojovníků a ke koupi zbraní.

Dětí, kterým se podaří od Boko Haram utéct, většinou musejí podstoupit dlouhé výslechy a bývají vyčleněny ze svých domovských komunit. Nigerijská humanitární pracovnice Rebecca Daliová uvedla, že její organizace už pomohla 209 dětem, jež utekly od Boko Haram. Jedno dítě přitom podle ní bylo teprve čtyřleté.

"Děti, které od Boko Haram uprchly, jsou velmi traumatizované," řekla Daliová v Ženevě, kde jí byla udělena cena za humanitární zásluhy. "Byly tam dvě dívky, které povstalci z Boko Haram připravovali na sebevražedné mise. Ozbrojenci dívkám vštěpovali, že jejich život nic neznamená a pokud zemřou při sebevražedné misi a zabijí mnoho lidí, teprve pak měl jejich život smysl," řekla Daliová.