Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby se blíží. Téměř každý druhý Němec ale ještě neví, koho bude volit

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Zhruba měsíc před parlamentními volbami v Německu nemá o svých preferencích jasno 46 procent občanů. V roce 2013 to ve stejném období bylo 39 procent, v roce 2009 procent 32.

Průzkum zveřejnil deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. I když řada Němců ještě neví, koho bude volit, je velká část z nich - 45 procent - přesvědčena, že výsledek hlasování je rozhodnutý už nyní. V žádných volbách od německého znovusjednocení v roce 1990 přitom takový pocit nemělo tak vysoké procento Němců.

Zatímco konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové by nyní podle Frankfurter Allgemeine Zeitung dalo hlas 39,5 procenta voličů, sociálním demokratům jen 24,5 procenta.

Třetí nejsilnější silou ve Spolkovém sněmu by se podle průzkumu stali svobodní demokraté (FDP) s deseti procenty, následovaní Levicí s osmi a Zelenými se 7,5 procenta. Nejslabší parlamentní stranou by byla s podporou sedmi procent voličů Alternativa pro Německo (AfD).

Témata:  volby v Německu průzkumy Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.