Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zformování kurdského státu? Na to zapomeňte, hřímá Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecko podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nedovolí, aby se na hranici se Sýrií zformoval kurdský stát. Ankara k milicím YPG zaujímá velmi negativní postoj a označuje je za teroristy. Podezírá je z úzké spolupráce s kurdskými separatisty na jihovýchodě Turecka.

Ankara si také přeje, aby se v irácké autonomní oblasti Kurdistán nekonalo plánované referendum o nezávislosti, uvedla agentura Reuters.

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu dnes řekl, že představitele iráckých Kurdů požádá, aby plebiscit plánovaný na 25. září zrušili. Oznámil to na tiskové konferenci se svými iráckými protějšky v Bagdádu.

S prezidentem iráckého Kurdistánu Masúdem Barzáním se v úterý sešel také americký ministr obrany Jim Mattis. Proti referendu o nezávislosti Kurdistánu jsou i Spojené státy, které se obávají, že by se mohl kvůli němu rozhořet v regionu další konflikt. Za prioritu pokládají boj s IS. Mattis dnes přicestoval do Turecka.

Proti možnému zformování kurdského státu v severní Sýrii se turecký prezident ohradil už v úterním projevu. "Nedovolíme, aby Strana demokratické unie (PYD) a (její ozbrojené křídlo) Lidové ozbrojené jednotky (YPG) zformovaly v severní Sýrii takzvaný stát," řekl Erdogan v úterním projevu v prezidentském paláci.

"Myslím, že moji kurdští bratři by nikdy nedovolili, aby v severní Sýrii a jižním Turecku něco takového vzniklo. V rámci naší země utváříme jeden národ. Jeden národ, který má 80 milionů lidí. Máme jednu vlajku, jednu vlast a jeden stát," řekl Erdogan. "Kdo by chtěl tento národ rozbít, toho pošleme do hrobu," dodal.

Podle tureckého prezidenta se strana PYD, která hájí zájmy syrských Kurdů, a její milice YPG snaží vybudovat v severní Sýrii "teroristický koridor" a dosáhnout břehů Středozemního moře. Erdogan řekl, že bude-li to potřeba, Turecko v severosyrské oblasti Afrín zasáhne. Ankara už podle něj tuto záležitost projednala s Íránem a Ruskem.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy