reklama

Dům v Alcanaru explodoval ve středu, den před barcelonským útokem, při němž atentátník Júnis abú Jakúb zabil autem 13 lidí a jednoho člověka pak ubodal.

Agentura Reuters dnes s odvoláním na dva španělské policejní zdroje oznámila, že katalánská policie promarnila příležitost odhalit přípravy útoku v Barceloně. Dopustila se prý procedurálních omylů a vyšetřovatelé mezi sebou chybně komunikovali.

Regionální policie výbuch v Alcanaru několik hodin nespojila s radikály a nevyhlásila žádný poplach, dokud abú Jakúb dodávkou nenajel v Barceloně do lidí. Trvalo až deset hodin, než na místo v Alcanaru dorazili pyrotechnici, což odhalení útoku zpomalilo.

Abú Jakúb začal najíždět na barcelonské třídě La Rambla do lidí ve chvíli, kdy pyrotechnici objasnili skutečnou příčinu výbuchu v Alcanaru. Podle soudního zdroje agentury Reuters, měli být odborníci na výbušniny na místo přivoláni okamžitě, protože existovala možnost spojení s terorismem.

Katalánská regionální policie navíc nepředala včas informaci o výbuchu národní policii v Madridu, která je považovaná za nejzkušenější protiteroristickou jednotku. Místní policie se zpočátku domnívala, že je výbuch spojen s výrobou drog nebo únikem plynu.