Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět promeškal svou šanci vyhnout se nebezpečnému globálnímu oteplování. Zbývá nám jediná možnost

Ledovec, ilustrační fotografie
Ledovec, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Svět už promeškal šanci vyhnout se nebezpečnému globálnímu oteplování. Jedinou zbývající možností je použít geoinženýrství k přeprogramování planety. Počítačové modely totiž předpovídají, že průměrná teplota překročí cíle Pařížské dohody, ale na konci tohoto století by mohla opět klesnout, píše server The Independent.

Svět unikl šanci vyhnout se nebezpečnému globálnímu oteplování - jednou šancí je začít používat geoinženýrství a odstranit z atmosféry skleníkové plyny, ukázal nový výzkum. Vědci použili počítačové modely, aby zhodnotili, co je třeba udělat, aby se globální oteplování omezilo na 1,5 až 2 stupně Celsia, což jsou omezení přijatá Pařížskou dohodou o změně klimatu.

Zjistili, že svět tuto teplotu pravděpodobně překročí - a to velmi brzy. Teplota by se ale mohla do konce tohoto století vrátit zpět na 1,2 stupně Celsia pomocí technik odstraňujících oxid uhličitý ze vzduchu, uvádí se v materiálu.

Vědci navrhují, že by mohly být vytvořeny obrovské biologické stroje obsahující rostoucí vegetaci, která by pohlcovala uhlík, následně by byla spálena a výsledná biomasa by mohla posloužit pro elektrárny, které zachycují emise. Uvedli také, že by měly být vyvinuty další metody odstraňování uhlíku z atmosféry.

Další tým výzkumníků dospěl v minulém měsíci k podobnému závěru, když zjistil, že pouze geoinženýrství bude moci omezit oteplování na 1,5 stupně Celsia. Vědci už delší dobu tvrdí, že omezením globálního oteplování na 2 stupně Celsia by bylo možné se vyhnout nejnebezpečnějším dopadům, ale existují stále větší důkazy o tom, že omezení růstu teploty pod 1,5 ° C by mohlo v příštích několika stoletích zabránit značnému nárůstu hladiny moří.

Za poslední století se přitom teplota zvedla už asi o jeden stupeň Celsia. „Zjistili jsme, že podle našich modelovacích předpokladů je omezení globální teploty na 1,5 ° C možné pouze při použití přímého snímání vzduchu (DAC),“ uvedli švýcarští vědci v magazínu Climatic Change.

„V našem modelu závisí dosažení tohoto pařížského cíle na okamžitém snížení emisí oxidu uhličitého a negativních emisích po roce 2060, což vyžaduje použití dodatečných zmírňujících technologií, jako je BECCS (Bioenergie se zachycováním a ukládáním uhlíku) a přímé zachycování vzduchu. Hluboká dekarbonizace energetického systému a silné snížení konečné energetické náročnosti bez odstranění doplňkového oxidu uhličitého nestačí k dosažení tohoto pařížského cíle,“ píší experti.

Svět by se podle nich měl „úplně posunout" k energetickému systému založenému na obnovitelných zdrojích, jaderné energii, vodíku a bioenergii se zachytáváním a ukládáním uhlíku. Zároveň je prý „nemožné" omezit globální oteplování na 1,5 ° C, svět pravděpodobně překročí tuto hodnotu ještě během tohoto století. Nicméně jejich modely ukázaly, že přímé zachycování vzduchu a další metody snižování skleníkových plynů by mohly snížit teplotu zpátky do pařížských cílů.

Témata:  globální oteplování vědci Země 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy