Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie zrychlila růst HDP, výdaje spotřebitelů ale výrazně zpomalují

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Hrubý domácí produkt (HDP) Velké Británie se ve druhém kvartálu letošního roku zvýšil o 0,3 procenta po růstu o 0,2 procenta v předchozích třech měsících. Spotřebitelské výdaje ve druhém čtvrtletí však kvůli slabé libře rostou nejnižším tempem od roku 2014.

Solidní výsledky maloobchodu, hotelů a restaurací kompenzovaly pokles produkce zpracovatelského odvětví a stavebnictví. Příznivě se vyvíjel i filmový průmysl včetně příjmů ze vstupenek.

Meziroční tempo růstu HDP nicméně zvolnilo na 1,7 procenta z dvou procent v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z dnešních revidovaných údajů britského statistického úřadu. 

Na výdaje britských domácností ale dopadlo ve druhém čtvrtletí oslabení libry, tempo jejich růstu se meziročně snížilo z 2,6 procenta na 2,0 procenta, přitom v porovnání s předchozím čtvrtletím stouply o pouhé procento. Od června 2016 hodnota britské měny klesla o zhruba 15 procent, napsala agentura Reuters.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v červenci zhoršil výhled pro Británii o 0,3 procentního bodu na 1,7 procenta. To je nejvýraznější zhoršení ze všech vyspělých ekonomik.

Témata:  ekonomika Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy