reklama

Popularita nacionalistické SNS dosáhla 7,2 procenta, což je nejhorší výsledek strany nejméně od začátku letošního roku. V červenci to bylo 9,5 procenta. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který agentura Polis Slovakia uskutečnila pro agenturu SITA v minulém a tomto týdnu.

Výrazněji si v sondáží polepšila LSNS, která skončila na třetím místě se ziskem 14,2 procenta. Minulý měsíc popularita této strany, která například vystupuje proti členství Slovenska v EU či v NATO, dosáhla 11,2 procenta.

Pořadí na prvních dvou příčkách se nezměnilo. Nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica by získala 27,3 procenta hlasů rozhodnutých voličů. Za ní skončila největší opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS) se ziskem 16,8 procenta.

Průzkum Polis Slovakia, stejně jako dřívější sondáže jiných agentur, potvrdil, že pokud by se nyní konaly volby, současná vládní koalice Směr-SD, SNS a Most-Híd by již neměla většinu ve slovenské sněmovně. Do parlamentu by se dostalo osm stran a hnutí.

Podle většiny respondentů by nejlepším řešením koaliční krize bylo pokračování stávající koalice. Tento názor zastává i většina sympatizantů SNS.