Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indický guru byl usvědčen ze znásilnění. Jeho stoupenci se bouří, město střeží policie

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Indický duchovní učitel Gurmít Rám Rahím Sinh byl dnes shledán vinným ze znásilnění dvou svých stoupenkyň, trest má padnout v pondělí. Do města Pančkula ve státě Harijána na severu země, kde soud zasedá, se vydaly desítky tisíc Sinhových přívrženců. Nepokoje už mají 14 obětí.

Gurmít Rám Rahím Sinh (50) stojí v čele duchovní skupiny, která má podle něj asi 50 milionů přívrženců. Hnutí se kromě duchovní činnosti údajně věnuje také sociální pomoci a řídí několik škol a nemocnic.

Guru se dnes časně ráno vypravil do Pančkuly v konvoji čítajícím asi stovku vozidel.

Ve městě byly rozmístěny tisíce příslušníků armády a polovojenských jednotek. Ve státech Harijána a Paňdžáb jsou přerušeny telekomunikační služby, aby úřady předešly svolávání demonstrací a podněcování k protestům. V některých oblastech byly uzavřeny školy, některé silnice byly zablokovány a na některých tratích nejezdí vlaky. Nepokoje zasáhly i hlavní město Dillí a stát Rádžasthán.

Bilance 14 mrtvých nemusí být konečná, už nyní některé zdroje informují o nejméně 17 mrtvých přímo ve městě Pančkula. Více než 200 osob bylo zraněno. V Dillí stoupenci kontroverzního duchovního učitele zapálili několik autobusů a dva prázdné železniční vagóny. Nemocnice v Pančkule je zaplavená zraněnými.

Před soudem čelí Sing obvinění, že v roce 2002 znásilnil dvě své stoupenkyně v sídle hnutí ve městě Sirsa. Kromě toho je také podezřelý, že přesvědčil asi 400 svých mužských příznivců, aby podstoupili kastraci. I to však guru odmítá. Důvodů, proč muži s kastrací souhlasili, byla uvedena řada. Kupříkladu to mohlo být kvůli slibům, že se tímto krokem více přiblíží k bohu.

Témata:  Indie znásilnění EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy