Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron je na návštěvě Bulharska: Jednal o reformě směrnice EU, kritizoval Polsko

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Varna - Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes jednal v Bulharsku o reformě unijní směrnice o pracovnících vysílaných do zahraničí. Podle Bulharska se nesmí zapomínat na rovnováhu mezi zájmy starých a nových členských zemí Evropské unie.

Macron kritizuje údajný mzdový dumping při vysílání pracovníků z nových členských států EU, který podle něj ohrožuje pracovní místa v bohatších zemích.

"Změny současných norem jsou potřebné," řekl bulharský prezident Rumen Radev po setkání s Macronem v přímořském letovisku Varně. Při reformně unijní směrnice o vysílání pracovníků do jiných členských zemí EU je podle něj ale nutný "komplexní" přístup, aby se našla rovnováha mezi zájmy starých i nových členů evropské osmadvacítky.

Macron v Bulharsku kritizoval Polsko. Varšava podle něj sama zvolila izolaci v rámci EU. Současná polská vláda se rozhodla pustit se s Evropskou unií do sporu na mnoha frontách, a nebude proto schopna určovat budoucí směr vývoje evropského bloku, řekl. "Polsko neformuje evropskou budoucnost dnes a nebude formovat ani Evropu zítřka," dodal.

"Evropa je regionem, který vznikl na základě hodnot, vztahu k demokracii a veřejné svobodě, se kterými je nyní Polsko v konfliktu," uvedl Macron. Postoj polské vlády ke směrnici o vysílání pracovníků označil za "další omyl". Poláci si podle něj nezaslouží, aby jejich země byla v konfliktu s Evropskou unií, do kterého se pustila vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Na adresu Bulharska vyjádřil francouzský prezident přání, aby se plně zapojilo do debaty o budoucnosti EU. "Chceme prolomit zeď, která dělí nové a staré členy EU," zdůraznil Macron. Balkánská země by se podle něj měla rovněž stát členem "vylepšeného" schengenského prostoru. Bulharsko je členem EU od roku 2007, stejně jako sousední Rumunsko či Chorvatsko ale stále není členem prostoru bez vnitřních pohraničních kontrol.

Témata:  Emmanuel Macron EU Polsko Bulharsko

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy