Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varšava prská: Szydlová označila Macronova slova o izolaci Polska za arogantní

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polská premiérka Beata Szydlová označila za arogantní dnešní výroky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že se Polsko dostává do izolace a je v konfliktu s hodnotami EU. Podobně se vyjádřil i šéf polské diplomacie.

Francouzský prezident dnes po setkání se svým bulharským protějškem Rumenem Radevem mimo jiné prohlásil, že těmi kroky, které učinila konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS), se Polsko samo v Evropě izoluje.

"Prezidentovi doporučuji, aby byl smířlivější... Možná jsou jeho arogantní poznámky výsledkem nedostatku zkušeností," uvedla na Macronovu adresu Szydlová, kterou citovala agentura Reuters.

"Prezidentovi doporučuji, aby se soustředil na záležitosti své vlastní země. Možná pak bude schopen dosáhnout stejných hospodářských výsledků a stejné úrovně bezpečnosti pro občany, jakou zaručuje Polsko," uvedla Szydlová.

"Polsko se nedostává do izolace," prohlásil dnes také polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski. Řekl to na tiskové konferenci po dnešním setkání se svými kolegy z Rumunska a Turecka a s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. "Dnes hostíme důležité setkání, takže prezident Macron nesleduje pečlivě zprávy, neví, co se děje v této části Evropy," řekl dále šéf polské diplomacie. "Ale to se stává," dodal.

Témata:  Beata Szydlová Emmanuel Macron EU Polsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy