Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník v Bruselu napadl nožem hlídku, vojáci ho zastřelili

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel – Muž ozbrojen nožem dnes v Bruselu napadl vojenskou hlídku. Vojáci po něm stříleli.

Spekulovalo se o tom, že útočník je ve vážném stavu, následně se však objevila informace, že po převozu do nemocnice zemřel. To potvrdila také místní prokuratura. 

„Podle našich informací nebyl útočník znám kvůli žádným teroristickým činům," citoval deník prokuraturu. Dva vojáci, které napadl, utrpěli lehká zranění, uvedl server belgického listu La Derniére Heure. Jeden z vojáků byl podle prokuratury lehce zraněn ve tváři, druhý na ruce.

Machete-wielding man neutralized after attacking soldiers on patrol in #Brussels' captial - #Belgian.https://t.co/FADLg7cyhO#tcot #ccot pic.twitter.com/Q570yZVL3E

— ????⚓️????? (@RavenHUWolf) 25. srpna 2017

Belgické protiteroristické krizové centrum potvrdilo, že vojáci "neutralizovali" muže poté, co napadl bezpečnostní síly.

Stanice RTBF uvedla, že útočníkem je asi třicetiletý muž ze Somálska, který nemá belgické občanství. Prý při útoku křičel "Aláhu Akbar" tedy !Bůh je veliký". Podle některých médií útočil nožem, jiná mluví o mačetě. 

Mluvčí tamní prokuratury potvrdil že útočníkovi je asi 30 let, detaily o jeho totožnosti nebo stavu však neuvedl. Dodal ale, že situace je pod kontrolou. 

Podle dosavadních informací ho úřady nevedly na seznamu islámských radikálů a nebyl znám kvůli možným teroristickým kontaktům. 

Podle deníku, který se odvolává na anonymní zdroje z armády a policie, se incident stal kolem 20:20 SELČ na třídě Émile Jacquemain. Na místo mezitím dorazily posily, které oblast uzavřely.

Premiér Charles Michel vyjádřil podporu vojákům a pochválil bezpečnostní síly za ostražitost. "Situaci sledujeme," dodal.

Témata:  Breaking News Belgie Armáda Belgie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy