Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při nepokojích zemřelo v Indii 36 lidí

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pančkula (Indie) - Bezpečnostní síly v Indii se snaží udržet klid po násilných nepokojích, které propukly poté, co byl kontroverzní guru Gurmít Rám Rahím Sinh v pátek shledán vinným ze znásilnění dvou svých stoupenkyň.

Nepokoje si podle agentury AP vyžádaly nejméně 36 mrtvých. O výši Sinhova trestu rozhodne soud v pondělí.

Úřady vyzývají tisíce Sinhových stoupenců, aby opustily jeho sídlo v indickém městě Sirsa a rozešly se do svých domovů. "Bezpečnostní síly nemají žádné instrukce ke vstupu do sídla a jeho násilnému vyklizení," upozornil policejní mluvčí.

Sing byl v pátek shledán vinným soudem v indickém městě Pančkula, kam dorazily desetitisíce jeho přívrženců. Ve městě byly rozmístěny tisíce příslušníků armády a polovojenských jednotek. Ani oni ale nedokázali zabránit propuknutí nepokojů, při kterých Sinhovi stoupenci napadli železniční a čerpací stanice i televizní přenosové vozy.

Podle policie během nepokojů zemřelo 30 lidí ve městě Pančkula a šest lidí ve městě Sirsa. Ve městě Pančkula demonstranti zapálili 28 vozidel a dvě vládní budovy.

Guru Gurmít Rám Rahím Sinh stojí v čele duchovní skupiny, která má podle něj asi 50 milionů přívrženců. Hnutí se kromě duchovní činnosti údajně věnuje také sociální pomoci a řídí několik škol a nemocnic.

Témata:  Indie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy