Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimští migranti v Evropě konvertují ke křesťanství, původní členové církve se ale bouří

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

V Nizozemsku už ke křesťanství konvertovaly tisíce muslimských přistěhovalců a uprchlíků. A to i přesto, že konverze je považována za odpadlictví, které je v některých zemích včetně Íránu trestáno smrtí. Mezi exmuslimy zavítali novináři BBC, kteří zjišťovali, proč muslimové mění svou víru.

BBC navštívila malou kongregaci ve středním Nizozemí, kde někteří Íránci otevřeně přiznávají, že konverzovali jen proto, aby zvýšili své šance na udělení azylu. „Aref je íránský uprchlík, který se právě chystá na křest. Konverze od islámu je v Íránu trestána smrtí, mnozí lidé se proto bojí ukázat tvář,“ popisují novináři.

„Křesťané, které jsem potkal, byli opravdu velice milí. Na začátku jsem si říkal, jak mohou být tak dobří. Chtěl jsem vědět víc o jejich názorech a o tom, co si vlastně myslí. Když jsem si o tom četl, uvědomil jsem si, že o křesťanství nic nevím. Když jsme vyrůstali, žili jsme v uzavřeném prostřední a neměli jsme žádné informace,“ popisuje Aref.

Aref není jediný, asi polovinu kongregace tvoří lidé z tamního uprchlického centra. Pastor Gijs ročně pokřtí asi 25 Íránců. Ví ale, že mnozí přestoupili na křesťanství jen proto, že jim to může pomoci při žádání o azyl. „Když někdo přijde do kostela a od prvního dne se mě ptá, kdy může být pokřtěn, tak už vím své. Vím, proč v takovém případě chce křest. Vysvětluji jim, že křest jim nepomůže,“ vysvětluje duchovní.

Někteří původní členové už na protest proti křtění uprchlíků kongregaci opustili. Muž, kterého BBC označuje jako Simona, hrál v kostele na klavír, před několika lety však odešel. „Využívají křest k tomu, aby získali status a tady začínají problémy. Ti, kteří opravdu potřebují pomoc, potom nebude nikdo brát vážně,“ myslí si.

Nizozemské úřady zpřísnily testy, kterými ověřují, jestli migranti myslí svou konverzi vážně. Imigrační úřednice Annick Oerlemansová poukazuje na to, že nikdo neví, co se vlastně migrantům honí hlavou. „Hodně otázek se týká znalosti Bible i na procesu, jakým lidé získali své osobní zkušenosti,“ vysvětluje.

Pastor Gijs je ale přesvědčen, že někteří myslí svou konverzi opravdu vážně a že je jich třeba. „Církev v Evropě umírá a stejné je to i v Nizozemí. Každý týden jsou v naší zemi zavřeny dva tradiční kostely. Je to jako by tu seděli jen staří lidé,“ posteskl si duchovní.

Témata:  muslimové Nizozemí křesťanství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy