Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Harvey v Houstonu způsobil povodně, lidé museli utéct na střechy budov

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Houston - Kvůli záplavám způsobeným hurikánem a posléze tropickou bouří Harvey se musely tisíce lidí v texaském Houstonu uchýlit na střechy budov či na jiná vyvýšená místa. Voda začala v Houstonu pronikat až do druhých pater budov a mnohé komunikace jsou neprůjezdné. 

Hurikán Harvey udeřil na texaskou pevninu v noci na sobotu SELČ prudkými dešti a větry přesahujícími rychlost 210 kilometrů za hodinu. Nad pevninou však zeslábl a ještě během soboty se z hurikánu druhé nejvyšší kategorie změnil v tropickou bouři.

Houston je s více než dvěma miliony obyvatel nejlidnatějším městem státu Texas. Záchranáři jsou zahlceni prosbami o pomoc, na které nestíhají reagovat, píše agentura AP. Záplavy si mimo jiné vyžádaly zrušení všech komerčních letů na houstonském Mezinárodním letišti George Bushe.

Starosta města Sylvester Turner vyzval obyvatele, aby pokud možno nepoužívali automobily. Požádal rovněž, aby nevolali záchranáře, pokud nejsou v ohrožení života. Velitel tamních hasičů Samuel Pena informoval, že jeho úřad od půlnoci místního času reagoval na více než 2500 nouzových volání a že další tisícovka volání stále čeká na vyřízení.

Stanice BBC s odkazem na Národní meteorologickou službu (NWS) informovala o pěti mrtvých v oblasti Houstonu v důsledku řádění živlu. Potvrzena však zatím byla pouze jedna z těchto obětí - žena, která utonula v autě zaplaveném náhlým přívalem velké vody. Obětí bouře Harvey se stal rovněž muž v okrese Aransas, který zemřel při požáru ve svém domě.

Povodně v oblasti Houstonu se budou v příštích dnech podle meteorologů zhoršovat a mohly by dosáhnout „historické" úrovně. „Rozsah a intenzita dešťových srážek překonává vše, co jsme dosud zažili," uvedla NWS.

Témata:  hurikán Harvey USA hurikán Texas v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.