Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Harvey zasáhl asi čtvrtinu obyvatel Texasu, lidé na záchranu čekají na střechách

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Houston - Úřady v texaském Houstonu obdržely kvůli tropické bouři Harvey 6000 volání a zachránily přes 1000 lidí. Lidem bylo doporučeno, aby vylezli na střechy a mávali prostěradly nebo ručníky, aby tak na sebe upozornili. Nemají zůstávat v podkrovích.

Informoval o tom v neděli večer tamního času starosta texaského města Sylvester Turner. Potvrdil jedno úmrtí, a sice ženy, která v sobotu večer vystoupila ze svého automobilu, když vjela do zaplavené ulice.

Voda vyhnala na střechy svých domů nebo vyvýšená místa tisícovky lidí. Starosta přitom nenařídil evakuaci, což v neděli večer obhajoval s tím, že to bylo v zájmu bezpečnosti obyvatel. Lidi uvázlé na střechách domů úřady hledají s pomocí 22 letounů, z nichž 16 poskytla pobřežní stráž. Kromě toho město nasadilo na záchranu 35 člunů a 93 nákladních automobilů.

Národní středisko pro hurikány (NHC) zlepšení situace v aktuální předpovědi neslibuje. Kolem nedělních 19:00 místního času (pondělí 2:00 SELČ) byl střed bouře zhruba 15 kilometrů na severovýchod od texaského města Victoria, tedy necelých 200 kilometrů na jihozápad od Houstonu.

Bouře postupuje na jihovýchod rychlostí šest kilometrů za hodinu a doprovází ji vítr o rychlosti až 65 kilometrů za hodinu. Síla bouře se přitom má v příštích 24 hodinách změnit jen málo a dokonce je možné její mírné zesílení.

Houston v neděli pro evakuované otevřel své hlavní konferenční centrum, což podle agentury Reuters vyvolává vzpomínky na hurikán Katrina. Bouře Harvey zatím postihla zhruba čtvrtinu obyvatel státu Texas, tedy 6,8 milionu lidí v 18 okresech. Potvrzeny jsou dva mrtví.

Témata:  hurikán Harvey povodně v USA počasí USA Texas v USA povodně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy