Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínští rybáři u Galapág lovili chráněné žraloky, soud je poslal do vězení

Žraloci, ilustrační fotografie
Žraloci, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Quito - Čínští rybáři, kteří u Galapážských ostrovů lovili chráněné žraloky, dostali v Ekvádoru tresty od jednoho do čtyř let vězení.

Nejvyšší trest dostal kapitán lodi Fu-jüan jü-leng 999. Soud ho poslal do vězení na čtyři roky, což je maximum, které za lov chráněných živočichů mohl udělit. Majitel lodi už byl odsouzen k zaplacení pokuty ve výši 5,9 milionu dolarů (asi 129 milionů korun).

Dvacetičlennou posádku plavidla zadržely ekvádorské úřady 13. srpna. V nákladových prostorách bylo zhruba 300 tun ryb včetně více než 6600 žraloků. Mezi nimi byli například ohrožení žraloci kladivouni či žraloci hedvábní.

Ředitel národního parku Galapág Walter Bustos označil čínskou loď za vůbec největší plavidlo zadržené kdy uvnitř rezervace. Předloni se ekvádorské policii podařilo zadržet 200.000 žraločích ploutví určených na asijské trhy.

Galapážské souostroví je vzhledem na bohatství biologických druhů, jež se tam nacházejí, na seznamu chráněných přírodních památek UNESCO.

Témata:  Ekvádor Čína žraloci rybaření

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy