Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranty bychom měli prověřovat už v Africe, říkají evropští lídři

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Paříž - K přísnějším a jasnějším opatřením proti nelegální migraci z Afriky do Evropy dnes v Paříži vyzvali francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová.

Merkelová na minisummitu ve francouzské metropoli uvedla, že Evropa má „humanitární odpovědnost" bojovat proti tomuto jevu a proti pašerákům, kteří zneužívají lidského neštěstí. Lídři Francie, Německa, Itálie a Španělska pak ve společném prohlášení podle agentury AP uvedli, že azylovou proceduru „se zvlášť zranitelnými migranty" je podle nich potřeba zahájit už v Africe.

Schůzky v Paříži se zúčastnili také španělský premiér Mariano Rajoy, předseda italské vlády Paolo Gentiloni, libyjský premiér Faíz Sarrádž a prezidenti Čadu Idriss Déby a Nigeru Mahamadou Issoufou. Tyto dvě země sousedí s Libyí, odkud se migranti vydávají k italským břehům.

Uprchlická agentura OSN by podle nich měla na proces dohlížet už v Nigeru a Čadu, což by umožnilo těmto uprchlíkům legálně a bez rizika přijet do Evropy. Evropští vůdci se také shodli na pomoci těmto zemím s hraničními kontrolami.

Macron podle agentury AFP navrhl, aby už v těchto dvou zemích byly identifikovány osoby, které mají právo na azyl, „a co nejrychleji jim bylo zajištěno bezpečí". Na proces by podle něj měl dohlížet Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Migrační krize se podle něj týká každého a nikdo ji nemůže vyřešit sám.

Zástupci Afriky na summitu podle AP požadovali, aby jim Evropa více pomáhala v boji proti pašerákům lidí tak, aby tyto osoby měly možnost legálního výdělku. Předseda libyjské vlády Sarrádž uvedl, že potřebuje silnější podporu v boji proti převaděčům a na ochranu jižní hranice země.

Témata:  uprchlíci Angela Merkelová Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy