Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik běženců se skutečně vrací domů? Neschopnost EU deportovat je zhoršuje krizi.

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn - Neschopnost Evropy poslat doma odmítnuté žadatele o azyl zhoršuje migrační krizi, domnívají se přední představitelé v Bruselu. Ekonomický migrant, který přežije cestu přes Středozemní moře, má 73% šanci zůstat v EU, i když je mu nařízeno opustit danou evropskou zemi. S odkazem na oficiální statistiky to píše list The Times.

Úředníci tvrdí, že méně než třetina neúspěšných žadatelů o azyl do Evropy je skutečně deportována, což zhoršuje migrační krizi tím, že jsou falešní uprchlíci povzbuzováni, aby dál přicházeli.

Zpráva Evropské komise naznačuje, že v období 2015-16 evropské úřady obdržely 2,6 milionu žádostí o azyl v EU, přičemž 43 procent z nich bylo zamítnuto jako falešné, uvádí The Times.

To znamená, že asi milion lidí by teoreticky měl být z EU deportován. Brusel však odhaduje, že tzv. „míra efektivní návratnosti" do zemí mimo EU činí pouhých 36,4 procent, přičemž k návratu na západní Balkán dojde jen asi v 27 procentech případů. „Pouze třetina těch, kteří mají být vráceni, jsou skutečně deportováni. Tohle je neudržitelné," přiznal šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v dopise členským státům EU v roce 2016.

Příklady žadatelů o azyl, kteří zůstali na svobodě poté, co byly jejich žádosti o azyl odmítnuty, jsou například Anis Amri , který v roce 2016 uneseným nákladním vozem zaútočil na vánoční trh v Berlíně, nebo Rakhmat Akilov, který útočil nákladním automobilem ve Stockholmu.

Klíčové země, jako je Německo, který hostí nejméně 250 000 takto odmítnutých žadatelů o azyl, nicméně přiznávají, že deportace jsou „téměř nemožné". „Otázka deportace jsou v Německu velkou iluzí," uvedl bavorský politik Horst Seehoefer v srpnu 2017. „Je téměř nemožné poslat migranty zpět, jakmile jsou jednou v naší zemi," dodal.

„Neschopnost vlád EU vynucovat deportace je rozhodujícím faktorem. Pokud lidé vědí, že jako nelegální přistěhovalci mají šanci více než sedmdesátiprocentní šanci na to, že mohou zůstat, pak je jen stěží překvapující, že lidé nasedají do lodí,” řekl pro The Times jeden z pracovníků EU, který se věnuje migraci.

Témata:  uprchlíci EU Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy