Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další rána pro obyvatele Houstonu. Řada nemovitostí není proti záplavám pojištěna

USA
USA
Foto: Pixabay

Houston - Ředitel oddělení pro pojištění ze svazu zákazníků Robert Hunter odhaduje, že výše škod po hurikánu Harvey bude odpovídat zhruba 35 miliardám dolarů. Mnoho majitelů nemovitostí v Houstonu ovšem není proti záplavám pojištěno.

V případě bouře Harvey jsou pojištěny pouze dva z deseti majitelů domů, odhadl Hunter. Podle něj se lidé běžně pojišťují proti poškození způsobenému větrem, nikoli záplavou. "K tomu musíte mít oddělené pojištění sjednané s federálním programem pro pojištění proti záplavám," sdělil Hunter.

Tuto pojistku jsou podle něj povinni uzavřít majitelé domů, kteří mají federální hypotéku a žijí v ohrožených oblastech, zvaných speciální zóny ohrožené povodněmi. Lidé, kteří v těchto oblastech nebo v jejich blízkosti žijí, si ale stěžují, že pojistka je příliš drahá, přičemž by byla ještě vyšší, kdyby ji nedotovala federální vláda.

AP napsala, že většina houstonských čtvrtí leží mimo tyto nejohroženější oblasti, takže mnoho majitelů domů, kteří nebyli nuceni zakoupit speciální pojistku, se proti záplavě nepojistilo. Škody, které zůstanou ve čtvrtém největším americkém městě po bouři Harvey, proto nejsou zahrnuty v běžných pojistných smlouvách. Naprostou většinu města přitom nepoškodil vítr, ale voda.

Hunter řekl, že majitelé nemovitostí, které nebyly pojištěny proti záplavě, budou moci požádat o pomoc z federálního fondu pomoci při přírodních katastrofách. Tato pomoc se ale poskytuje formou nízko úročených půjček, což může být pro lidi, kteří už dluhy mají, další zátěž. "Prokážete-li škodu za 30.000 dolarů, dostanete možná 25.000 dolarů. Bude tam ale úrok a pak máte ještě svou hypotéku. Budete mít svůj dům zadlužený dvěma půjčkami," upozornil Hunter.

Také viceprezident svazu hypotečních bankéřů Pete Mills se domnívá, že v Houstonu je třeba počítat s množstvím ekonomických ztrát způsobených nepojištěným majetkem.

Témata:  hurikán Harvey Texas v USA pojišťovny povodně v USA USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy