Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel odsoudil raketový test KLDR. Byla to nebezpečná provokace, přisadila si Mayová

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - EU dnes prostřednictvím své šéfky diplomacie ostře odsoudila nejnovější severokorejský test rakety středního doletu schopné nést jadernou nálož. Kritikou nešetří ani francouzský prezident Emmanuel Macron či britská premiérka Theresa Mayová.

Raketa KLDR v noci na dnešek přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu. "Tyto kroky představují jasné porušení mezinárodních závazků KLDR, které byly stanoveny několika rezolucemi RB OSN, a představují vážnou hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost," uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Apelovala na Severní Koreu, aby "upustila od jakýchkoli dalších provokativních akcí, jež by mohly dále zvýšit regionální a globální napětí".

Evropská unie "plně podporuje výzvy k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti". "Je klíčové, aby mezinárodní společenství bylo tváří v tvář této hrozbě jednotné," konstatovala Mogheriniová, podle níž Evropská unie, která již v minulosti uvalila na KLDR množství sankcí, nyní zváží adekvátní reakci na nový severokorejský raketový test.

Macron zdůraznil, že Paříž bude po novém "nezodpovědném" raketovém testu Severní Koreje pokračovat v nekompromisním tlaku na KLDR s cílem přimět tamní režim, aby přestal stupňovat napětí. Macron rovněž vyjádřil podporu Japonsku.

Mayová test označila za "nebezpečnou provokaci". "Premiérka je rozhořčena nebezpečnou provokací Severní Koreje a rezolutně odsuzuje tyto nezákonné testy. Budeme pokračovat ve spolupráci s našimi mezinárodními partnery a vyvíjet tlak na KLDR," řekla novinářům mluvčí britské premiérky.

Témata:  EU Severní Korea Federica Mogherini Theresa Mayová Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy