Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře Harvey nadále drtí Texas, Trump navštívil postižené oblasti

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Houston (USA) - V Texasu, který po hurikánu Harvey čelí rozsáhlým záplavám, se dnes podle předpovědi situace nezlepšila, protože oblast nadále bičují prudké deště. Evakuaci bude možná potřebovat 30.000 lidí. Hlášeno je zatím deset mrtvých, záchranáři se ale obávají, že až začne voda opadat, bude počet mrtvých stoupat. Texas dnes navštívil prezident Donald Trump, který se sem v sobotu zřejmě znovu vrátí. Harvey udeřil v pátek večer místního času a dosud nejvíce postihl čtvrté největší město země Houston. Hurikán pak zeslábl na bouři, která se má začít přesouvat dále na východ a na sever. Očekává se, že postihne také Louisianu a Mississippi a možná i Alabamu.

Škody zatím nebyly vyčísleny, avšak očekává se, že budou masivní a že se oblast nepodaří plně obnovit do konce současného Trumpova mandátu. Prezident dopoledne místního času (večer SELČ) dorazil do Corpus Christi, u nějž hurikán v pátek pozdě večer místního času zasáhl pevninu. Trump prohlásil, že chce postupovat se záchrannými a rekonstrukčními pracemi tak, aby i za deset let byla nynější rozhodnutí označována jako ta nejlepší. Z Corpus Christi odletěl prezident do Austinu, kde sídlí krizové koordinační středisko.

Většina Houstonu zůstává i dnes pod vodou a na místě a hlavně východně od něj dále hustě prší. V některých oblastech města v minulých dnech napadlo přes 120 centimetrů srážek, což je více než obvyklé roční množství. Do čtvrtka má napršet dalších až 30 centimetrů.

Houstonské vodní nádrže Addicks a Barker, které chrání město před rozvodněnou řekou Buffalo Bayou, jsou zcela plné. Z nádrže Addicks již dokonce voda volně přetéká přes hráz, což spolu s řízeným upouštěním povede ke zvýšení hladiny níže po proudu. V obci Columbia Lakes jižně od Houstonu se mezitím protrhla protipovodňová hráz, úřady proto nařídily místním lidem okamžitou evakuaci.

Policisté, požárníci, gardisté a další záchranáři se celou noc snažili dostat ohrožené lidi ze zatopených oblastí. Používají vrtulníky, čluny i nákladní auta. Úřady počítají s tím, že do provizorních ubytoven bude třeba umístit 30.000 lidí.

Houston a Dallas zřídily pro postižené útočiště ve společenských centrech a Austin chce přijmout 7000 evakuovaných. V Houstonu do centra přišlo 9000 lidí, i když kapacita je mnohem nižší. Město již požádalo federální úřady o pomoc se zřízením dalších nouzových ubytoven.

Větší pomoc připravuje také Pentagon, který chce posílit nynějších 3500 gardistů na celkových až 40.000, pomáhat budou i s rekonstrukčními pracemi.

Střed bouře nadále zůstává nad Mexickým zálivem, ve středu ráno místního času (odpoledne SELČ) ale živel opět vstoupí nad pobřeží, konkrétně pak na hranici Texasu a Louisiany.

Bouře Harvey vyřadila z provozu 13 procent kapacity amerických rafinérií. V oblasti Mexického zálivu je zhruba polovina celé americké kapacity. Očekávají se velké majetkové škody a někteří pojišťovací experti tvrdí, že v Houstonu je proti povodním pojištěno jen málo domácností. Berní úřad vyhlásil v nejpostiženějších texaských okresech odklad pro zaplacení daně a podání daňového přiznání do konce ledna 2018.

Začínají přicházet informace o tragédiích jednotlivců i celých rodin, které ztratily své blízké. Policejní velitel v Houstonu Art Acevedo řekl, že se bojí, "kolik mrtvých se najde", až se bouře uklidní. Zatím je hlášeno deset mrtvých, ale mezi nimi není šestičlenná rodina, která utonula v dodávce, v níž se snažila ujet před vodou. Těla dvou dospělých a čtyř dětí se zatím nenašla.

Odborníci upozornili, že na současné katastrově Houstonu má podíl špatně naplánovaná zástavba a nevhodná infrastruktura v místě, které má pro odvádění vody problematické přírodní podloží. Rovinatá oblast Houstonu je protkána 2700 kilometry potoků, kanálů a dalších vodních toků, které vodu vedou do Mexického zálivu a k nimž se nyní připojil déšť.

Témata:  Texas v USA povodně v USA Donald Trump hurikán Harvey povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy