Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda NAFTA zkrachuje? Mexiko už zvažuje náhradní plán

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Druhé kolo jednání o změnách v dohodě NAFTA začne v pátek v mexickém hlavním městě. Americký prezident Donald Trump za poslední týden již třikrát pohrozil, že Spojené státy dohodu vypoví. Pro případě krachu jednání zvažuje Mexiko náhradní plán.

Dosavadní průběh rozhovorů o změnách dohody, kterou Mexiko od roku 1994 uplatňuje se Spojenými státy a Kanadou, označil mexický ministr hospodářství Ildefonso Guajardo za "jízdu na horské dráze", která by mohla skončit ve slepé uličce.

Mexické hospodářství by vypovězení dohody silně zasáhlo, protože do USA putuje z této latinskoamerické země 80 procent vývozu.

Náhradní plán spočívá podle Guajarda na třech pilířích. Země si musí i nadále udržet přístup na americký a kanadský trh, zapracovat na diverzifikaci obchodních partnerů a přitáhnout více přímých zahraničních investic ze zemí mimo Kanadu a USA. Polovina veškerého zboží dováženého do Mexika nepožívá výhod, které s sebou přinášejí dohody o volném obchodu, zdůraznil Guajardo.

V tomto týdnu proto Mexiko vede obchodní jednání s Brazílií. Paralelně vedle rozhovorů o dohodě NAFTA se budou konat obchodní schůzky s Austrálií a Novým Zélandem v Peru. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto pojede o víkendu do Číny.

Témata:  Mexiko Donald Trump USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy