Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti pašerákům uprchlíků: Velení operace Sophia převezmou po Italech Španělé

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Velení nad operací Sophia dnes od Itálie převezme Španělsko. Od zahájení operace bylo ve Středomoří zatčeno přes 100 osob podezřelých z pašeráctví lidí a zachráněno kolem 40.000 migrantů. Ozývá se ale i kritika.

Předávací ceremoniál se podle agentury ANSA uskuteční na námořní základně Taranto v jižní Itálii. Španělsko povede námořní operace z paluby lodi Cantabria pod vedením kontradmirála Javiera Morena Susanna. Členské státy EU na operaci Sophia vyčlenily 11 lodí a šest letadel, uvedla agentura ANSA.

Původním plánem operace Sophia bylo rozvrátit obchodní model pašeráků. Mandát operace byl později rozšířen na uplatňování zbrojního embarga OSN na volném moři u pobřeží Libye a výcvik libyjské pobřežní stráže.

"Co se týče záchrany lidských životů, Sophia funguje skvěle," řekl švýcarské agentuře SDA ředitel římského Institutu globálních studií Nicola Pedde. Naznačil tím, že původní poslání, boj proti pašerákům, pokulhává.

Kritici operace uvádějí, že pašeráci místo dražších lodí začali používat levné gumové čluny, přičemž počítají s tím, že lodě EU či humanitárních organizací osazenstvo chatrných člunů zachrání.

Podle britského odborníka na oblast obrany a bezpečnosti Petera Robertse jsou užívaná plavidla i letadla sofistikovaná. Letadla navržená k pátrání po jaderných ponorkách v severním Atlantiku tak hledají "malé gumové čluny u libyjského pobřeží". Roberts to pokládá za plýtvání zdroji.

Zvýšená aktivita libyjských pobřežních hlídek je podle agentury Frontex jedním z důvodů snížení počtu migrantů do Itálie minulý měsíc. Ten se v červenci snížil o 57 procent ve srovnání s červnem. Co se týče výcviku libyjské pobřežní stráže, kritici tvrdí, že EU si neuvědomuje její provázanost s milicemi, které se na pašování lidí podílejí, a může tak pašerákům nevědomky nahrávat.

Témata:  operace Sophia uprchlíci Itálie Španělsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.