Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí hurikánu Harvey vzrostl na 39, za rabování hrozí velmi přísné tresty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Houston - Počet obětí hurikánu Harvey, který zpustošil Texas a způsobil katastrofální záplavy, vzrostl na 39. Dosud udávaný počet mrtvých byl 31. Úřady varují, že za rabování budou padat velmi přísné tresty.

Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP, podle níž nahlásil sedm nových úmrtí souvisejících s přechodem bouře texaský okres Harris, do něhož patří město Houston a okolí. Jen v samotném okrese Harris registrují úřady 25 úmrtí souvisejících s hurikánem a místní pohřební ústavy jsou blízko k naplnění svých kapacit.

Houstonští záchranáři prohledávají domy v zatopených oblastech a pátrají po několika desítkách pohřešovaných. Podle šéfa hasičů Sama Peny by mohlo být pátrání dokončeno ještě během dneška.

Policie v Houstonu a jeho okolí zatkla už 40 lidí, kteří v domech zasažených záplavami v minulých dnech rabovali. Úřady také upozornily, že domy obcházejí podvodníci vydávající se za záchranáře či distributory pomoci a snaží se dostat dovnitř.

Policie již avizovala, že zloději budou přísně potrestáni. Soudkyně Kim Oggová z okresu Harris uvedla, že zajistí, aby lidé zadržení za krádež v opuštěných domech dostali co nejvyšší možné tresty včetně doživotí.

Města Port Arthur a Beaumont, která leží na východě Texasu, se dál potýkají se stoupající vodou. V Beaumontu je přerušena dodávka vody, protože hlavní čerpací stanice je zaplavená a mimo provoz. Ve městě, kde žije přes 110.000 lidí, nefunguje ani druhý zdroj vody. V Louisianě stále silně prší a v oblasti nízko položeného New Orleansu může spadnout až 25 centimetrů srážek.

Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) už dostala 325.000 žádostí o výplatu pomoci a zaplatila 57 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč). Žadatel může podle agentury dostat až 10.000 dolarů (220.000 Kč). Společnost Accuweather přitom odhaduje, že Harvey by mohl být nejdražší přírodní katastrofou v dějinách USA. Ekonomický dopad hurikánu Harvey na hrubý domácí produkt (HDP) Accuweather odhaduje na 190 miliard dolarů (4,2 bilionu Kč), respektive celé jedno procento HDP. To by bylo víc, než v případě hurikánů Katrina a Sandy dohromady.

Témata:  hurikán Harvey Texas v USA povodně v USA povodně

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy