Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může za srážky amerických torpédoborců kyberútok?

USS John S. McCain (DDG-56) - U.S. Navy
USS John S. McCain (DDG-56) - U.S. Navy
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington – Co způsobilo dvě smrtelné nehody amerických válečných plavidel v Tichomoří v rozmrzí tří měsíců? Objevily se spekulace, že za problémy lodí USS John McCain a USS Fitzgerald mohou být hackeři. Námořnictvo teď ale tuto variantu definitivně vyloučilo.

„Námořnictvo neodhalilo žádné důkazy o kyberútoku ve dvou spolu nesouvisejících smrtelných srážkek, které letos v létě postihly dva torpédoborce námořnictva,“ cituje šéfa operací amerického námořnictva admirála Johna Richardsona server Business Insider.

Richardson uvedl, že námořnictvo věnovalo „mimořádnou pozornost" potenciálním kybernetickým útokům a stále zkoumá možnost, že mohl hrát v červnových a srpnových srážkách USS John S. McCain a USS Fitzgerald v Pacifiku roli určitý druh „vniknutí“. Při nehodách zemřelo celkem 17 námořníků.

Zároveň ale odmítl veřejné spekulace týkající se kybernetického útoku, který se měl podle některých hlasů zřejmě zaměřit na celou sedmou flotilu, kam obě lodě patří. Richardson po druhém incidentu nařídil „operační přestávku" amerických plavidel po celé světě.

„Budeme i nadále hledět hlouběji a hlouběji, ale chci vás jen ujistit, že k dnešnímu dni nebylo nalezeno nic, co by na to ukazovalo," dodal Richardson.

Teorii o kyberútoku podpořili i někteří odborníci. Jeff Stutzman, bývalý informační vojenský odborník námořnictva, který pracuje ve zpravodajské společnosti pro kybernetickou hrozbu, po nehodách varoval, že za srážkami „je něco víc než jen lidská chyba“. „Když proplouváte Malackým průlivem, neříkejte mi, že torpédoborec námořnictva nemá úplný navigační tým s plným výhledem na každé křídlo a další lidi na radaru," řekl. 

Itay Glick, zakladatel kybernetické bezpečnostní firmy s názvem Votiro, řekl serveru News.com.au, že jeho první reakcí na zprávy o kolizi USS McCain bylo, že loď mohla být napadena. Glick, který pracoval v kybernetické jednotce izraelské zpravodajské agentury, poukázal na možnost zapojení Ruska a Číny. „Nevěřím na náhody," řekl Glick. „Obě lodě, USS McCain a USS Fitzgerald, byly součástí 7. flotily. Mezi těmito dvěma událostmi existuje vztah a mohou být spojeny,“ dodal.

Témata:  U.S. Navy USS McCain hackeři

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy