Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz a Merkelová se střetnou v televizní debatě, kancléřství si diktuje podmínky

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Rozčeřit vody dosud klidné předvolební kampaně v Německu by mohla nedělní debata kancléřky Angely Merkelové (CDU) a jejího vyzývatele Martina Schulze (SPD). Ten je dle politologů ve složitější pozici.

"Je to jedna z posledních šancí, které Schulz vůbec má," je přesvědčena politoložka z univerzity v Tübingenu Gabriele Abelsová. "Pro Schulze je to hlavní snažit se ukázat, že je skutečnou alternativou, že má jiný program. Merkelová bude zase sázet na kontinuitu a snažit se odrážet veškerou kritiku," dodala.

Vyzývatel Schulz se chtěl s Merkelovou utkat několikrát v debatách volnějšího charakteru za účasti publika, německá kancléřka naopak trvala na jediné debatě pevně daného formátu a bez přítomnosti diváků.

Tvrdý způsob vyjednávání týmu Merkelové, která dokonce uvažovala i o tom, že se debaty vůbec nezúčastní, označil někdejší šéfredaktor veřejnoprávní televize ZDF Nikolaus Brender za vydírání. "Kancléřství požaduje pro kancléřku korzet, ve kterém se nemusí hýbat. A zároveň jeden pro Schulze, ve kterém se nesmí hýbat," řekl magazínu Spiegel.

Výsledkem vyjednávání, které je podle Merkelové běžné, je devadesátiminutová debata, kde oba kandidáty bude zpovídat čtveřice novinářů. V přímém přenosu ji v neděli od 20:15 bude vysílat dvojice veřejnoprávních - ARD a ZDF - i soukromých televizí - SAT.1 a RTL.

Ve složitějším postavení je podle politoložky Abelsové Schulz, a to hned z několika důvodů. Za prvé musí na rozdíl od Merkelové divákům dokázat, že by mohl být kancléřem. U Merkelové, která je v čele německé vlády už 12 let, podle ní voliči dobře vědí, co mají. Za druhé musí Schulz vyvážit útoky na kancléřku s vědomím, že sociální demokracie byla poslední čtyři roky součástí její koaliční vlády.

Za třetí podle ní šéf sociální demokracie, jehož jméno Merkelová ve většině svých veřejných vystoupení odmítá vůbec zmiňovat, musí vzít v potaz to, že proti sobě má ženu. "Musí útočit, ale nemůže to dělat takovým způsobem, jak by třeba konfrontoval mužské kandidáty," míní Abelsová, podle níž by se prudký útok mohl snadno otočit proti Schulzovi.

Do Schulzových karet hraje naopak to, že podle některých odhadů je stále ještě téměř polovina voličů nerozhodnutých, komu dá svůj hlas. Na ty bude zřejmě jedenašedesátiletý politik cílit především.

Témata:  volby v Německu Angela Merkelová Martin Schulz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy