reklama

Justice prohlásila, že volby z 8. srpna nebyly zorganizovány v souladu s ústavou, uvedla agentura AP. Na soud se obrátil vůdce opozice a Kenyattův neúspěšný protikandidát Raila Odinga.

Ten označil dnešek za historický den pro keňský národ a zprostředkovaně pro všechny Afričany. Řekl, že jde o první případ, kdy africký soud zneplatnil výsledek prezidentských voleb.

Keňská burza v reakci na výnos soudu zastavila obchodování. Keňský šilink okamžitě oslabil na měnových trzích. Keňa je největší východoafrickou ekonomikou.

Předseda volební komise 11. srpna oznámil, že Kenyatta získal podporu 54,27 procent voličů, zatímco Odinga dostal 44,74 procent hlasů. Podle volebních úřadů tak Kenyatta obhájil mandát o 1,4 milionu hlasů. K podobnému výsledku dospěli na základě vzorku z 2000 volebních místností i keňští pozorovatelé. Odinga však tvrdí, že výsledky z více než jedné třetiny volebních místností jsou chybné.

Během střetů přívrženců opozice s policií bezprostředně po volbách zemřelo nejméně 28 osob, napsal Reuters. Mezinárodní organizace Human Rights Watch uvádí sice méně obětí, ale upozorňuje, že během nepokojů došlo "k závažnému porušování lidských práv - policie při protestech a domovních zásazích opozičníky bila a vraždila".