Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragická bilance: Mezinárodní koalice přiznala, že v Iráku a Sýrii zabila 685 civilistů

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Bagdád - Nálety mezinárodní koalice v čele s USA si v Iráku a Sýrii vyžádaly mezi civilisty o 61 životů více, než se původně předpokládalo. Nejvážnější incident, pri němž umírali civilisté, se stal 14. března u Mosulu.

Nálety koalice tak mají podle oficiálních údajů od začátku koaličních úderů proti Islámskému státu v létě 2014 celkem na svědomí nejméně 685 civilních obětí. S odkazem na prohlášení koalice o tom informovala agentura Reuters.

V současné chvíli koalice vyšetřuje dalších 455 nahlášených případů úmrtí civilistů. Ti zřejmě přišli o život při operacích letectva či dělostřelectva.

Mezinárodní letecká koalice 14. března nedaleko Mosulu zaútočila na pozice IS. Při náletu přišlo o život 27 civilistů, kteří se ukrývali v domě nalézajícím se blízko cíle bombardování.

Témata:  U.S. AIR FORCE Irák Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy