Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda v Barmě pozabíjela 370 rohingských rebelů, jde prý o teroristy

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Rangún - Armáda Barmy dnes oznámila, že její příslušníci zabili 370 rohingských rebelů, které označila za teroristy. Agentura Reuters označila současnou vlnu násilí v Barmě za nejkrvavější za poslední desítky let.

Nepokoje v Arakanském státě na západě Barmy si prý vyžádaly celkem 399 obětí, dalších 29 mrtvých tvoří vojáci, vládní činitelé a civilisté. Čísla dnes na facebooku zveřejnil vysoký představitel vojenských sil. Předchozí údaje přitom hovořily pouze o 117 obětech. Barmská armáda uvedla, že od minulého pátku došlo k 90 střetům s ozbrojenci a že nepokoje 25. srpna odstartovalo 30 útoků muslimských povstalců na členy bezpečnostních sil.

K útokům se přihlásili povstalci ze skupiny Arakan Rohingya Salvation Army (Arakanská armáda za spásu Rohingů) a na západě Barmy nyní vojáci vedou rozsáhlou "pročišťovací operaci". Podle obhájců muslimské menšiny však jednotky útočí na rohingské vesnice, pálí obydlí, některé obyvatele střílí a jiné vyhánějí. 

"Mlátí nás, střílí po nás a rozsekávají lidi," řekla americké televizi CNN jedna z příslušnic Rohingů, která nedávno opustila svůj domov. Při pokusu o záchranu vlastního života za sebou prý zanechala všechen svůj majetek. Barmská vláda události podle CNN nekomentovala.

Asi 1,1 milionu muslimských Rohingů obývá v převážně buddhistické Barmě zejména pás území na břehu Indického oceánu na západě země. Arakanský stát sousedí s Bangladéšem, kam Rohingové dlouhodobě míří ve snaze uprchnout před útlakem, jelikož barmská vláda je neuznává jako právoplatnou národnostní menšinu, odmítá jim udělit občanství a přiznat základní práva. V Bangladéši již nyní žije více než 400.000 rohingských uprchlíků a tamní vláda tvrdí, že další běžence nezvládne přijmout.

Z Barmy uprchl minulý týden se 17 rodinnými příslušníky také 34letý muž, podle kterého na jeho vesnici armáda zaútočila i s vrtulníky a granátomety. Přímo před jeho domem prý zabila pět lidí a jeho rodině přikázala odejít. K bangladéšské hranici putoval týden, uvedla agentura AP.

"Vláda musí tuto ofenzivu zastavit," řekl AP zástupce ředitele pro Asii z organizace Human Rights Watch Phil Robertson. "Musí dát prostor humanitární pomoci a pustit do oblasti novináře. Musíme vidět, co se doopravdy děje, neboť je jasné, že jsou porušována lidská práva," uvedl.

Témata:  Barma masakr vražda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy