reklama

"Děje se tam genocida. Mlčí se o tom. Všichni, kdo odvracejí zrak od této genocidy páchané pod rouškou demokracie, se na masakru podílejí," řekl Erdogan na slavnosti v turecké metropoli. Už v pondělí uvedl tento zastánce politického islámu, že svět je "slepý a hluchý" k utrpení Rohingů a žádal od mezinárodního společenství větší angažovanost.

Střety mezi barmskými bezpečnostními silami a muslimskou menšinou Rohingů se vyostřily tento týden. Barmská armáda dnes uvedla, že o život přišlo asi 400 lidí.

Vymezit se vůči událostem v Barmě je podle Erdogana morální povinností Turecka. O věci by chtěl vést důkladnější jednání v rámci Valného shromáždění OSN, které začne 12. září v New Yorku.

Aktuální vlna násilí v barmském Arakanském státě, kde žije většina z přibližně milionu barmských Rohingů, připravila o střechu nad hlavou desítky tisíc lidí. OSN odhaduje, že jich 38.000 jen za poslední týden uprchlo do sousedního Bangladéše. Ten prý další uprchlíky nezvládne přijmout, avšak o přechod hranice se snaží dalších asi 20.000 běženců.

Barmská armáda přitvrdila postup v oblasti poté, co 25. srpna muslimští rebelové na 30 místech zaútočili na členy bezpečnostních složek. Prý jde o "pročišťovací operaci" a armáda tvrdí, že již zabila 370 rohinžských povstalců, které označuje za teroristy. Uprchlíci však světovým médiím líčí, že vojáci zapalují celé rohingské vesnice a střílí po civilistech. Muslimské Rohingy neuznává převážně buddhistická Barma jako oficiální menšinu a členům tohoto etnika odepírá některá základní práva.