Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev chce vyhostit i bratra bývalého prezidenta Gruzie Saakašviliho

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajina se chystá vyhostit i Davida Saakašviliho, bratra bývalého gruzínského prezidenta a gubernátora Oděsy. V březnu mu bylo zrušeno povolení k pobytu. Policie ho proto zadržela kvůli nelegálnímu pobytu a předala imigračním úředníkům.

Michail Saakašvili (49) obvinil ukrajinské úřady na facebooku, že útočí na jeho bratra Davida, protože se ho snaží přimět "změnit názor na (jeho) úmysl vrátit se na Ukrajinu". Bývalý gubernátor se zdržuje v Polsku.

Saakašvili byl prezidentem Gruzie v letech 2004 až 2013. Na Ukrajinu jej pozval ukrajinský prezident a bývalý spolužák Petro Porošenko, v roce 2015 mu svěřil post oděského gubernátora.

Později ale gruzínský exprezident Porošenka tvrdě kritizoval za to, že prý váhá v zemi s reformami a podporuje korupci. Ukrajinský prezident mu proto nechal v době, kdy Saakašvili pobýval ve Spojených státech, odebrat ukrajinské občanství.

Charismatického politika, který se v Gruzii dostal k moci po revoluci růží v roce 2003, kritizují za autoritářský styl a obzvláště za neúspěšnou válku s Ruskem v roce 2008. V Gruzii čelí obvinění ze "zneužití úřadu". Saakašvili je odmítá.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.