Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Whitsonová překonala rekord USA v pobytu ve vesmíru, spolu s ní se z ISS vrátili další dva astronauti

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Moskva - Astronauti Peggy Whitsonová, Jack Fischer a Fjodor Jurčichin se dnes vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Po dopadu modulu Sojuzu do kazašské stepi podstoupili tradiční rychlou lékařskou prohlídku.

Po návratu z kosmu dostali navrátilci z vesmíru brýle proti ostrému vycházejícímu slunci a Whitsonová i kytici s pozdravem: "Vítej zpět, Peggy".

Whitsonová překonala rekord USA v celkovém pobytu ve vesmíru, stejně jako rekord v kategorii žen - strávila v něm celkem 665 dní.

Whitsonová má také prvenství v tom, že je první ženou, která velela ISS dvakrát. Šlo přitom teprve o její třetí misi, v níž strávila 288 dní. Whitsonová je také ve věku 57 let nejstarší astronautkou a s deseti výstupy do volného prostoru i nejzkušenější ženou v tomto měření.

V celkové délce pobytu ve vesmíru Whitsonovou překonává Rus Jurčichin, který během pěti misí strávil mimo Zemi 673 dní. Světovým rekordmanem v době pobytu ve vesmíru je Rus Gennadij Padalka, který vyrazil do vesmíru pětkrát a v kosmu strávil 878 dní.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy