Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý otřes po testu vodíkové bomby v KLDR? Experti mají vysvětlení

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Soul/Peking - Americká geologická služba USGS stejně jako čínská dnes lokalizovala dva otřesy v oblasti, kde KLDR provedla již pět jaderných pokusů. Zatímco ten první lze vysvětlit, nad druhým si odborníci lámou hlavu.

USGS původně stanovila intenzitu otřesů na 5,2 stupně, pak svůj údaj opravila na 6,3 stupně, jako čínská strana. Druhý následný otřes měl podle USGS sílu 4,1 stupně. USGS předpokládá, že se zřítily tunely v podzemním polygonu, kde se nukleární zkouška konala.

Vlastní rozbor záznamu seizmografu, na kterém jsou viditelné následné otřesy, zveřejnil na twitteru například nglický seizmolog Steven Gibbons. Ten naznačil, že to může být zhroucení štol ve skalní masivu podzemního zkušebního areálu.

Analytička věnující se jaderné obraně Catherine Dillová, že druhý otřes ukazující na kolaps tunelů by mohl být cennou informací. Štoly se mohly zhroutit, protože například nebyly navrženy k tomu, aby přestály takto silnou explozi. Další možností je, že to byl záměr, který měl světu jasně potvrdit opravdovost zkoušky.

Na základě měření radionuklidů pak vědci dokážou určit, co přesně se v podzemí odehrálo včetně typu bomby a toho, kolik štěpného materiálu obsahovala a zda bylo použito plutonium, nebo obohacený uran.

Profesor Vipin Narang z Massachusettského technologického institutu (MIT) předpokládá se, že při minulé jaderné zkoušce Pchjongjang odpálil nálož o síle 10 kilotun TNT, sílu nynější bomby Narang hodnotí na zhruba 100 kilotun TNT.

Ruský expert Ivan Mojsejev nicméně podle Interfaxu odhaduje, že KLDR stále ještě potřebuje nejméně pět let k tomu, aby vytvořila nukleární bombu schopnou bojového nasazení. "Mají atomové hlavice a rakety, které jsou ale vyvinuté ze sovětských střel Scud," řekl Mojsejev s tím, že tyto střely získal Pchjongjang v 60. a 70. letech. "Spojit hlavici a rakety ale není snadné," dodal.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně vodíková bomba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy