Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bilance je horší, než se myslelo: Škody po hurikánu Harvey dosahují astronomických čísel

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Houston - Hurikán Harvey a následné záplavy napáchaly v Texasu škody za možná až 180 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Ještě před několika dny se odhadovalo, že k nápravě zpustošeného státu bude třeba federální pomoc větší než 125 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč), což byly náklady na obnovu po řádění hurikánu Katrina v roce 2005.

"Geografická oblast a populace zasažená ničivým hurikánem a záplavami je mnohem větší, než tomu bylo u Katriny," řekl v rozhovoru s televizní stanicí Fox News to dnes prohlásil texaský guvernér Greg Abbott.

Šéf Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) Brock Long označil Harveyho za budíček pro všechny americké státy, neboť nemohou s financováním záchranných a rekonstrukčních prací spoléhat jen na federální rozpočet, ale musí také ze svých zdrojů zajistit peníze pro fondy ke krytí mimořádných událostí.

Americký ministr financí Steven Mnuchin mezitím varoval, že financování pomoci se může opozdit, pokud Kongres rychle nenavýší strop pro vládní výdaje. Prozatím Trump požádal Kongres o uvolnění 7,85 miliardy dolarů (192,4 miliardy korun), které budou určeny jako počáteční pomoc na obnovu území poškozených přírodní katastrofou.

Témata:  povodně v USA Texas v USA EuroZprávy.cz povodně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy