Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz chce zrušit dálniční poplatky pro osobní auta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Berlín - Předseda SPD Martin Schulz dnes v předolební debatě uvedl, že pokud se stane kancléřem, nezavede poplatky pro osobní auta na německých dálnicích. Šéfka německé vlády Angela Merkelová je naopak pro mýtné a trvá na tom, aby se dodržovaly uzavřené dohody.

Sociální demokracie, která vládne v koalici s konzervativní unií CDU/CSU, přitom pro zavedení poplatků hlasovala. Schulz je ale nyní přesvědčen o tom, že se projekt nemusí vůbec vyplatit.

Dálniční poplatky pro osobní auta schválil německý parlament teprve letos v březnu, vybírat by se měly od roku 2019.

O tom, že mýtné může být ztrátové, jsou přesvědčeni i někteří němečtí odborníci. Příčinou pochybností je fakt, že dálniční poplatky budou fakticky platit jen zahraniční řidiči. Řidiči aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel.

Vzhledem k tomu, že má podle dosavadních průzkumů Merkelová velké šance po volbách ve funkci zůstat, nezdá se zatím zrušení mýtného pravděpodobné. Parlamentní volby se v Německu uskuteční 24. září.

Témata:  Martin Schulz Angela Merkelová mýtné Německo dálnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.