Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce IS Baghdádí zřejmě žije

Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – vůdce Islámského státu je zřejmě stále naživu. Myslí si to velitel koalice vedené USA, která bojuje proti militantním skupinám. Americký generálporučík Steve Townsend přiznal, že „některé ukazatele ve zpravodajských kanálech“ naznačují, že Abú Bakr al-Bagdádí stále žije.

Zakladatel a nejvyšší představitel IS zřejmě žije a schovává se někde poblíž hranice mezi Irákem a Sýrií, řekl ve čtvrtek Townsend na dotaz novinářů. Townsend teď uvedl, že se domnívá, že vůdce IS je stále naživu, protože neviděl žádné důkazy svědčící o opaku – a to navzdory celé řadě zpráv, podle kterých šéf džihádistů zemřel.

Rusko v červnu oznámilo, že Baghdádí byl zabit při květovém náletu. „Myslím si, že pravdivost této informace se blíží 100 procentům. K naší jistotě, že byl zabit, přispívá také to, že IS ho (Bagdádího) zatím nikde neukázal," sdělil tehdy předseda branného a bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov..

Tuto informaci posléze potvrdil také Írán, jeden z tamních serverů dokonce přinesl fotky údajně zachycující mrtvé tělo vůdce IS. Američané však měli pochyby, které podpořily také slova kurdské rozvědky. Velitel tajné služby v iráckém Kurdistánu Láhaur Talabání v červenci varoval, že abú Bakr Baghdádí je na 99 procent stále naživu.

Townsend, který s novináři v Pentagonu hovořil prostřednoctvím videopřenosu z Bagdádu, také řekl, že jeho názor je založen na „některých ukazatelích ve zpravodajských kanálech, které naznačují, že je naživu".

„Myslím, že je pravděpodobně někde ve středu údolí řeky Eufrat,“ uvedl s tím, že se zřejmě ukrývá někde mezi syrským městem Deir ez-Zor a iráckým městem Rawah. „Není v Mosulu. Není v Tal Afar. Nemyslím, že by byl v Rakce,“ vysvětloval generál.

Townsend také dodal, že by byl „spokojen, kdyby byl Baghdádí zabit", spíše než by byl chycen. „Když ho najdeme, myslím, že se ho asi nejspíš pokusíme zabít," řekl Townsend bez obalu. „Pravděpodobně by nestálo za ty všechny problémy, kdybychom se ho pokusili zajmout."

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Islámský stát USA

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy