Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína vyvíjí nátlak: Hongkong musel zrušit 24hodinové vysílání rádia BBC

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Peking - Nátlak Číny na Hongkong, bývalou britskou kolonii, je stále markantnější. Hongkongská veřejnoprávní mediální společnost RTHK zrušila na svých rozhlasových vlnách 24hodinové vysílání kanálu BBC World Service a nahradila ho státní rozhlasovou stanicí China National Radio, která nevysílá citlivé nebo kritické zprávy o Číně

Napětí mezi Hongkongem a čínskou komunistickou stranou v posledních letech vzrostlo.

Internetovou petici pod názvem "RTHK: Dejte nám zpět naši BBC World Service" již podepsalo téměř tisíc lidí. Chtějí zachovat pravidelné vysílání a tvrdí, že změna ve vysílání činí Hongkong více provinční a zahleděný do sebe. Nicméně RTHK o půlnoci vyřadila kanál BBC z vysílání a nahradí ho čínskou státní stanicí. Vysílání je převážně v mandarínštině než v kantonském dialektu, který je hlavním jazykem ve městě.

Mluvčí RTHK Amen Ngová agentuře Reuters řekla, že za rozhodnutím není politický zřetel. Podle ní bude možné BBC World Service nadále poslouchat, ale pouze v noci od 23 hodin do sedmi do rána a příležitostně o víkendech.

Někteří posluchači upozorňují, že tento krok by mohl poškodit důvěryhodnost RTHK v očích veřejnosti. Další uvádějí, že rozhodnutí je v souladu se snahou postupně učinit Hongkong součástí hlavní Číny. Rostoucí vliv Číny je již vidět v mnoha oblastech, včetně místní samosprávy, vymáhání práva, politiky, vzdělávání, soudnictví a sdělovacích prostředků.

Témata:  Hongkong Čína BBC

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy