Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenští nacionalisté chtějí v ústavě právo na držení zbraně

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko se v Evropě řadí k zemím, v nichž je počet registrovaných zbraní v přepočtu na obyvatele spíše nízký, byť se zájem o koupi zbraní v zemi pod Tatrami zvyšuje. Vládní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) nyní chce do ústavy zakotvit právo lidí držet zbraň.

Podle SNS, která je jednou ze tří stran koaliční vlády premiéra Roberta Fica, slouží regulace EU k odzbrojení obyvatelstva, a tím snižuje národní bezpečnost států a současně omezuje myslivce a sportovní střelce.

"Slovenská národní strana má zájem vytvářet bezpečné prostředí. Musíme dát lidem právo podílet se na zajišťování národní bezpečnosti Slovenské republiky, a to i vlastní legálně drženou zbraní. Zároveň nesmíme omezovat ani naše myslivce či sportovní střelce," uvedl předseda SNS Andrej Danko.

Slovensko v minulosti podmínky držení zbraní zpřísňovalo. Naposledy předloni země změnila pravidla vlastnictví deaktivovaných zbraní, které byly upraveny například z funkčních pistolí a samopalů. V roce 2011 zase slovenský parlament v reakci na masakr, při kterém střelec upraveným samopalem usmrtil v Bratislavě sedm lidí, další zranil a pak zbraň obrátil proti sobě, zavedl změnou zákona například povinné psychologické posudky pro žadatele o zbrojní průkaz.

Loni slovenská sněmovna odmítla návrh krajně pravicové LSNS, aby lidé mohli používat dlouhé střelné zbraně, jako například brokovnice a malorážky, také na ochranu života, zdraví a majetku. Nyní lze zmiňované zbraně používat pouze pro sportovní účely nebo při lovectví.

Témata:  zbraně Slovensko Andrej Danko

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy