Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vietnamcům se nelíbí čínské manévry v Jihočínském moři, napětí eskaluje

Vietnam
Vietnam
Foto: Pixabay

Hanoj - Vietnam dnes důrazně odsoudil čínské vojenské cvičení ve sporné oblasti Jihočínského moře. Manévry se konají v době eskalujícího napětí mezi oběma zeměmi, napsala agentura Reuters.

Námořní úřady v jihočínské provincii Chaj-nan minulý měsíc oznámily, že se v oblasti kolem Paracelských ostrovů budou do začátku září konat vojenské manévry. Napětí mezi Čínou a Vietnamem je kvůli této oblasti nejhorší za poslední tři roky.

"Vietnam ostře protestuje proti podobným krokům Číny a žádá, aby Čína respektovala vietnamskou svrchovanost nad ostrovy Hoang Sa," uvedla v prohlášení mluvčí vietnamského ministerstva zahraničí. Použila přitom vietnamský název Paracelských ostrovů.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu.

Témata:  Vietnam Čína diplomacie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy