Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU má novou posilu: S identifikací migrantů budou pomáhat úředníci z Afriky

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová po jednání ministrů osmadvacítky zodpovědných za rozvojovou pomoc novinářům oznámila, že se do pomoci s uprchlíky zapojí i úředníci z Afriky.

Úředníci z některých afrických států mají v Evropě brzy pomáhat s identifikací svých občanů tak, aby je země Evropské unie mohly začít vracet zpět.

Podle Mogheriniové Evropská unie určila skupinu 16 afrických a asijských zemí, které v otázce migrace pokládá za prioritní. S nimi se intenzivně a na několika úrovních vyjednává. Africké státy Mali a Niger například nedávno společně navštívili ministři zahraničí Francie a Německa Jean-Marc Ayrault a Frank-Walter Steinmeier. V Ghaně a v Pobřeží slonoviny pak vyjednával jejich nizozemský kolega Bert Koenders.

S africkými a asijskými vládami mluví i ona a další představitelé unie. EU také ve snaze získat Afričany k co nejužší spolupráci využívá nabídky rozvojové pomoci.

Podle šéfky unijní diplomacie je poselství stále stejné - navázat partnerství a vzájemně si pomáhat při zvládání toku migrace.

Dohoda s Etiopií, Ghanou, Mali a Pobřežím slonoviny o pomoci s identifikací jejich občanů mezi migranty je podle šéfky unijní diplomacie jedním z viditelných kroků, kterých se zatím dosáhlo.

Ochotu začít zcela plnit podmínky readmisní dohody a přijímat tedy své občany zpět už dal najevo také Pákistán. Tuto středu začala evropská diplomacie vyjednávat o podpisu readmisní dohody s Nigérií. Dialog o migrační problematice bude v příštích dnech v Bruselu pokračovat také s představiteli Afghánistánu.

Díky březnové dohodě mezi EU a Ankarou se výrazně omezily počty migrantů připlouvajících z Turecka do Řecka, pozornost se proto obrátila na centrální Středomoří. Právě tudy se migranti snaží dostat především do Itálie. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nedávno uvedl, že v dubnu do Itálie dorazilo 9149 lidí, tedy více než přibližně 3500, kteří připluli do Řecka.

Témata:  uprchlíci EU Federica Mogherini

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy